reede, 23. november 2018

Ajaülene samasus





Kutse filosoofiasse. Kutsub Tartu ülikool, mitu huvitavat teemat, sh artikkel:
Rokkbändide samasusest läbi aja.
"Üks asi on olla sama substants, teine asi on olla sama inimene ja kolmas asi olla sama isik."


Ülesandeid ja küsimusi:

0. Kuidas tekivad sotsiaalsed grupid? Mõtle mõnele grupile: klubi, kogudus, korporatsioon, bänd, partei vms. Kuidas see grupp tekkis? Kui kaua kestab selle grupi samasus. Kas ja kuidas saab see grupp kesta üle aja: (100 päeva, 100 kuud, 100 aastat)?

1. Mille poolest erineb rokkbändide samasuse küsimus üksikisiku samasuse küsimusest? Kas arvad, et vastus rokkbändide samasuse küsimusele üldistub kõikidele sotsiaalsetele gruppidele?

2. Milliste asjaolude tõttu arvavad autorid, et peaksime isikupõhise rokkbändide samasuse teooriast loobuma?

3. Muusikalise stiili täiendatud teooria järgi võiksime öelda, et bändi jagunemisel kaheks võrdseks mantlipärijaks see konkreetne bänd lakkab olemast. Kuid autorite hinnangul rikub selline vastus Nothing Else Matters printsiipi. Seega jääb õhku küsimus: kummast me loobuma peaksime?

4. Mõtle oma lemmikbändi peale (või mõne teise bändi, mille ajalugu tunned piisavalt hästi). Kas nende praegune olek on samane nende olekuga bändi alguses, kui aluseks on muusikalise stiili täiendatud teooria? Kas vastus muutub, kui kasutaksid hindamiseks mõnd teist artiklis käsitletud teooriat?

Theseuse laev


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.